Український медіаматерик на «Туманному альбіоні»: до виходу у світ двох монографій М. Тимошика про українську журналістику і книговидання в діаспорі

Автор(и)

  • Ігор Павлюк Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7948.1(7).2021.233982

Анотація

Рецензія знайомить читача із результатами проведених професором Миколою Тимошиком в архівах та бібліотечних колекціях у Великій Британії досліджень історії української журналістики і книговидання на британських островах. Ці результати подані у двох книгах, що рекомендовані до друку Вченою радою Київського національного університету культури і мистецтв: «Українська журналістика в діаспорі: Велика Британія» та «Українське книговидання в діаспорі: Велика Британія». Книги вийшли друком у київському видавництві «Наша культура і наука» 2021 року.

У першій книзі вперше узагальнено й осмислено в ретроспективі феномен журналістської діяльності українців у Великій Британії. У хронологічній послідовності висвітлюються становлення, здобутки та проблеми головних редакційних осередків за такими напрямами: агенційна, газетна, журнальна, радійна журналістика. Окремо йдеться про англомовну періодику та про місію і кредо українського журналіста на чужині.

У другій книзі віднайдено й описано сліди діяльності перших друкарень та книгарень у цій країні. У хронологічній послідовності висвітлюється становлення, здобутки та проблеми головних видавництв і видавничих осередків. Окремо йдеться про англомовний сегмент друкованої продукції українців для чужинців та про серію антирадянських видань, що переправлялися до СРСР. Уперше подано упорядкований автором каталог видань українців у Великій Британії.

Для журналістів, викладачів, науковців, дипломатів, студентів, усіх, хто цікавиться історією української еміграції.

Біографія автора

Ігор Павлюк, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ

Доктор наук із соціальних комунікацій, професор

Посилання

Kudy i kym spriamovana natsionalna universytetska osvita i nauka? Vidkryte zvernennia do derzhavnoho kerivnytstva [Where and by whom is the national university education and science directed? Open appeal to the state leadership]. (2021, February 15). Slovo Prosvity. http://slovoprosvity.org/2021/02/15/kudy-ikym-spriamovana-natsional-na-universytets-ka-osvita-i-nauka/ [in Ukrainian].

Romanova, A. (2021, February 17). V Ukraini nazrivaie «naukovyi perevorot» – osvitiany zvernulysia do Zelenskoho cherez hlyboku kryzu [A «scientific revolution» is brewing in Ukraine – educators turned to Zelensky because of the deep crisis]. Znaj.ua. https://breaking.znaj.ua/367894-v-ukrajini-nazrivayenaukoviy-perevorot-osvityani-zvernulisya-do-zelenskogo-cherez-glibokukrizu?fbclid=IwAR3Np-ixxNRV7BIxrSnDL8Q0iPZlJrhbhUS_aTNIDm5DNjGWBZZ0Zn83T0Znaj.ua [in Ukrainian].

Tymoshyk, M. (2021a, January 18). Ukrainska humanitarna nauka pid damoklevym mechem «Skopusu» [Ukrainian humanities under the sword of Damocles «Scopus»]. Slovo Prosvity. http://slovoprosvity.org/2021/01/18/ukrains-ka-humanitarnanauka-pid-damoklovym-mechem-skopusu/ [in Ukrainian].

Tymoshyk, M. (2021b, January 23). «Materyn zapovit u vyshytomu 1933 roku rushnyku», –profesor pro ridnu Chernihivshchynu, ukrainsku diasporu, osvitu ta intelihentsiiu z nahody svoho 65-littia [«Mother’s Testament in a Towel Embroidered in 1933» – a professor about his native Chernihiv region, the Ukrainian diaspora, education and intellectuals on the occasion of his 65th birthday] (Interviewer D. Tarusova). Miskyi portal Nizhyna. https://m.mynizhyn.com/news/misto-i-region/18247-materin-zapovit-u-vishitomu-1933-rokurushniku-profesor-mikola-timoshik-pro-ridnu-chernigivshinu-ukrayinskudiasporu-osvitu-ta-inteligenciyu-z-nagodi-svogo-65-littja.html [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-05-20

Як цитувати

Павлюк, І. (2021). Український медіаматерик на «Туманному альбіоні»: до виходу у світ двох монографій М. Тимошика про українську журналістику і книговидання в діаспорі. Український інформаційний простір, (1(7), 245–254. https://doi.org/10.31866/2616-7948.1(7).2021.233982

Номер

Розділ

РЕЦЕНЗІЇ, ПОВІДОМЛЕННЯ