Україна позбулася тотального контролю діяльності преси з боку держави

Автор(и)

  • Олег Наливайко Держкомтелерадіо України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7948.3.2019.171330

Ключові слова:

Держкомтелерадіо України, реформи ЗМІ, засновники преси, роздержавлення преси, державна і комунальна преса, редакційна політика, державна підтримка преси

Анотація

Стаття присвячена підсумкам проведеного в Україні реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації. Цей процес, як відомо, почав- ся три роки тому у відповідності із Законом України. Поява такого закону спонука- на міжнародними зобов’язаннями держави перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи.

Проаналізовано статистичні дані в розрізі областей, а також за однією із типо- логічних ознак періодичних видань — державні і комунальні. Наголошено: якщо із 662 комунальних газет реформовано 507 (80 відсотків тих, що виходили в світ), то із 98 державних газет та журналів із-під опіки держави вийшло лише 27 (це складає лише 33 відсотки).

Серед слабких місць, які не давали можливості ефективно й сповна провести архіважливу реформу, автор називає такі: низка «білих плям» у цілісному законодавчому механізмі реалізації декларованих на урядовому рівні намірів; свідоме гальмування цього процесуз боку низки засновників друкованих засобів масової інформації; не готовність самих редакцій брати в свої руки ініціативу й відповідальність працювати в нових умовах, надія їх на фінансову підтримку з центрального чи місцевого бюджету.

У статті наголошується, що завершення процесу роздержавлення ЗМІ у передбачені Законом терміни означає, що з 1 січня цього року припинилося фінансування з боку органів влади та органів місцевого самоврядування тим редакціям, які з тієї чи
іншої причини не вклалися в терміни. Втім, Закон надає можливість отримання редакціями місцевих ЗМІ фінансової допомоги за певних умов: збереження назви, мови і тематичної спрямованості видання.

Наголошується на важливості підвищення кваліфікації журналістів редакцій, що реформуються, та особливій місії, яка покладається в цій справі на реформований Український інститут підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси.

Біографія автора

Олег Наливайко, Держкомтелерадіо України

Голова Держкомтелерадіо України

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-01

Як цитувати

Наливайко, О. (2019). Україна позбулася тотального контролю діяльності преси з боку держави. Український інформаційний простір, (1(3), 12–24. https://doi.org/10.31866/2616-7948.3.2019.171330

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ УКРАЇНСЬКОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ