Електронні видання Державного архіву Львівської області як складник інформаційного простору України - Стадник, Юрій (Український інформаційний простір, 2026)
У сучасних умовах цифровізації суспільства архівні установи дедалі активніше використовують електронні ресурси для репрезентації документної спадщини та забезпечення доступу до історичної інформації. Особливу роль у цьому процесі відіграють електронні видання, що створюються на офіційних вебресурсах архівів і містять цифрові копії документів, тематичні добірки матеріалів, а також віртуальні виставки. Актуальність дослідження зумовлена зростанням значення електронних архівних ресурсів у формуванні інформаційного простору України та потребою наукового аналізу їхнього інформаційного потенціалу й комунікаційних функцій. Метою статті є дослідження електронних видань Державного архіву Львівської області та визначення їхньої ролі в популяризації архівної документної спадщини й формуванні сучасного інформаційного середовища. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналіз, систематизація, порівняльний і структурно-функціональний підходи. Емпіричною базою дослідження стали матеріали офіційного вебсайту архіву, зокрема тематичні онлайн-виставки, присвячені важливим подіям української історії, видатним особистостям та соціокультурним процесам. Унаслідок дослідження встановлено, що електронні виставки та інші цифрові публікації архіву виконують важливу інформаційно-комунікаційну функцію, забезпечуючи відкритий доступ до архівних документів для широкої аудиторії користувачів. Вони сприяють популяризації історико-культурної спадщини, розширенню можливостей наукових досліджень та інтеграції архівних ресурсів у сучасний цифровий інформаційний простір. Аналіз структури та змісту електронних виставок свідчить, що вони поєднують текстові матеріали, цифрові копії документів, фотографії та пояснювальні коментарі, що підвищує їхню наукову й освітню цінність. У висновках наголошено, що електронні видання Державного архіву Львівської області є важливим інструментом цифрової репрезентації архівної спадщини та ефективним засобом комунікації між архівними установами і суспільством. Їхній розвиток сприяє розширенню доступу до історичних джерел, формуванню історичної пам’яті та зміцненню інформаційного простору України в умовах цифрової трансформації.