Книга про бунт студентів‑журналістів епохи шістдесятництва

Автор(и)

  • Михайло Скорик Національна Спілка журналістів України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31866/2616-7948.1(5).2020.206141

Анотація

У третьому числі «Українського інформаційного простору» (2019, ч. 1/3) надрукована стаття відомого українського опозиційного журналіста-шістдесятника Михайла Скорика «Бунт на факультеті журналістики Київського університету 1965 року як реакція студентів на початок згортання хрущовської відлиги». Вона закінчувалася тим, що автор мав намір продовжити цю тему. Йшлося про конечну необхідність здійснити записи спогадів живих нині учасників того бунту та написати й видати про кожного з них біографічні розповіді, побудовані винятково на архівних матеріалах.

Маємо приємну новину: автор дотримав слова і подарував редакції щойно видану книгу. Побачила вона світ наприкінці 2019 року у київському видавництві «Кит» і має назву «На пожарищі власного серця. Студентський бунт — рік 1965».

Ця книга є продовженням документального дослідження автором «справи Матвія Шестопала» — одного з ровесників українського Шістдесятництва. Майже забуту нині Особистість, пам’ять про яку повертається із небуття лише останнім часом. За вказівкою влади з посади викладача фахових дисциплін факультету журналістики було звільнено доцента, кандидата філологічних наук, журналіста-практика з багаторічним досвідом праці в центральних газетах Матвія Шестопала. На захист свого улюбленого викладача стало тоді чи не все студентство київського журфаку.

Той своєрідний бунт виявився нечуваним для партійних ідеологів і набрав широкого розголосу. До ЦК компартії України було скеровано лист-ультиматум. Позиція майбутніх журналістів була такою: «Якщо доцент Шестопал М. М. не буде поновлений на факультеті, всі, хто нижче підписалися, залишать університет».

Лист підписали 67 студентів різних курсів факультету. Система жорстоко розправилася з підписантами, серед яких — і автор цієї книги.

Через багато років Михайло Скорик вирішив піти в архіви у пошуках відповіді на запитання, яке не давало спокою упродовж усієї непростої журналістської біографії: як склалася доля кожного з тих 67 підписантів?

Фрагмент із цієї книги переконає читача в її непроминальності, пізнавальності й актуальності.

Біографія автора

Михайло Скорик, Національна Спілка журналістів України

Член національної Спілки журналістики

Посилання

Kompartiina inkvizytsiia. Nevidoma spadshchyna Matviia Shestopala. Uporiadnyk M. Skoryk. K.: KYT, 2017.

Musiienko Oleksa. Shistdesiatnyky: zvidky vony? Literaturna Ukraina. 21 lystopada 1996 r.

Shpak Viktor. Represovana sovist zhurnalistyky. Uriadovyi kurier. 7 lystopada 2017.

Yak Stalin Hitlera do vlady pryviv. Uriadovyi kurier. Dostupno: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/yak-stalin-gitlera-do-vladi-priviv/

Erenburh Ylia. Liudi, hody, zhyzn. Vospomynanyia. Knyhy chetvertaia i piataia. Novyi mir», M., 1963 h.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-15

Як цитувати

Скорик, М. (2020). Книга про бунт студентів‑журналістів епохи шістдесятництва. Український інформаційний простір, (1(5), 280–287. https://doi.org/10.31866/2616-7948.1(5).2020.206141

Номер

Розділ

РЕЦЕНЗІЇ, ПРЕЗЕНТАЦІЇ